Vai Tu zināji, ka olīvēm paredzēta dakšiņa ir īsts galda kultūras retums?

   Šī nelielā, smalkā dakšiņa tika radīta kā praktisks un elegants risinājums olīvu baudīšanai – īpaši laikā, kad tās bieži pasniedza kā uzkodu greznās pieņemšanās vai elegantās vakariņās. Lai arī precīzs izgudrošanas gads nav dokumentēts, šāda veida specializēti galda piederumi kļuva populāri 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā, kad servēšanas kultūra sasniedza savu ziedu laiku.

   Olīvu dakšiņas parasti bija garas un šauras, ar diviem vai trim zariem, un to dizains ļāva eleganti izņemt olīvas no traukiem, nesasmeļot lieku šķidrumu vai nesasmērējot rokas. Tās tika veidotas no sudraba, niķeļa vai nerūsējošā tērauda, un bieži rotātas ar dekoratīviem rokturiem.

   Šādas specializētas dakšiņas bija iecienītas Francijā, Itālijā un Apvienotajā Karalistē, kur olīvas bija bieža sastāvdaļa gan ikdienas ēdienreizēs, gan svinīgos notikumos. Daudziem kolekcionāriem tās šodien ir īsti dārgumi – liecība par laikmetu, kad galda etiķete un estētika bija ikdienas sastāvdaļa.

   Un zini ko? Šī dakšiņa joprojām ir lielisks rīks arī mūsdienās – gan kā praktisks aksesuārs, gan kā sarunas iesākšanas priekšmets pie vakariņu galda. Es pati to izmantoju ne tikai olīvēm, bet arī maziem marinētiem gurķīšiem.